ADOB PK

Charakterystyka

ADOB® PK to płynny, dwuskładnikowy nawóz fosforowo-potasowy przeznaczony do nawożenia upraw rolniczych, warzywniczych oraz sadowniczych. Nawóz rekomendowany jest jako uzupełnienie nawożenia doglebowego. Niezbędny jako źródło fosforu na glebach o nieuregulowanym odczynie. Nawóz przeciwdziała występowaniu niedoborów fosforu i potasu, szczególnie w okresie niesprzyjających warunków atmosferycznych, takich jak chłody, nadmierne opady lub okresowe susze.

ADOB® PK zapewnia prawidłową gospodarkę wodną roślin, stymuluje rozwój korzeni, powoduje zwiększenie zawartości węglowodanów, białka i karotenu w roślinach. Szczególnie polecany do nawożenia roślin uprawianych na glebach o niskim pH (poniżej 5,5) lub wysokim pH (powyżej 7,2), na glebach ubogich w cząstki ilaste oraz w przypadku stosowania wysokiego nawożenia azotowego w formie NH4+.

ADOB PK
DOSTĘPNOŚĆ: PL + EXPORT
Opakowania: 20, 1000 l

Cechy

ikony

nawóz płynny

ikony

działanie interwencyjne i zapobiegawcze

ikony

nawożenie dolistne

ikony

szybka likwidacja niedoborów

ikony

nawóz makroelementowy

ikony

regulacja gospodarki wodnej roślin

ikony

wspomaganie rozwoju systemu korzeniowego

nawóz CE

Do pobrania

Przesuń na boki, aby zobaczyć całość

gesture_009-swipe-finger-hand-arrow-left-right-touch Created with Sketch.
Składniki
pokarmowe
SymbolZawartość
[% wagowe]
Zawartość
[% objętościowe]
Zawartość
[g/l]
Forma
Pięciotlenek fosforuP2O519,025,0250,0rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie
Tlenek potasuK2O14,019,0190,0rozpuszczalny w wodzie

Przesuń na boki, aby zobaczyć całość

gesture_009-swipe-finger-hand-arrow-left-right-touch Created with Sketch.
UprawaIlość aplikacji w sezonieTermin stosowaniaFaza BBCHDawka
w aplikacji
[l/ha]
Ilość cieczy
użytkowej
[l/ha]
Uprawy rolnicze
Zboża1faza 4-8 liści14-188-10200-300
Rzepak2faza 4-8 liści14-185
początek wydłużania pędu głównego30-315
Kukurydza1faza 4-6 liści14-168
Ziemniak2zawiązywanie bulw40-496
rozwój owoców70-736
Burak cukrowy1faza 4-6 liści14-168
Bobowate1wzrost pędu30-396
Warzywnictwo
Cebulowe
np. cebula, por
2rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru41-455300-500
rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru46-495
Dyniowate
np. dynia, cukinia, ogóre
2kwitnienie i rozwój owoców61-795
dojrzewanie owoców i nasion81-895
Kapustne
np. kapusta, kalafior, brokuł
2rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru41-456-8
rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru46-496-8
Korzeniowe
np. marchew, seler, burak ćwikłowy
2rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru41-454-6
rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru46-494-6
Psiankowate
np. pomidor, papryka, ziemniak wczesny
2rozwój owoców71-795
dojrzewanie owoców i nasion81-895
Strączkowe
np. fasola, groszek
2rozwój kwiatostanu i kwitnienie51-694-6
rozwój strąków, dojrzewanie strąków i nasion71-814-6
Sadownictwo
Drzewa pestkowe
np. wiśnia, czereśnia
2-3biały pąk57-594-6500-800
rozwój owoców72-794-6
Drzewa ziarnkowe
np. jabłoń, grusza
2-3rozwój owoców74-794-6
dojrzewanie owoców81-854-6
Rośliny jagodowe
np. truskawka, borówka
2-3rozwój liści15-194-6300-500
kwitnienie i rozwój owoców65-794-6