Rzędowe nawożenie roślin według technologii ADOB® to niższe koszty i wyższe plony.
Nawożenie rzędowe polega na doglebowej aplikacji wieloskładnikowych nawozów płynnych wraz z jednoczesnym wysiewem nasion lub sadzeniem ziemniaków. Precyzyjne wykonanie nawożenia rzędowego umożliwiają dostępne na rynku agregaty nawozowo-siewne. Agregaty takie składają się z siewnika punktowego oraz z zamontowanej na nim części dozującej nawóz płynny. Nowoczesne agregaty umożliwiają aplikację płynnego nawozu ADOB® blisko rzędów nasiennych na określonej głębokości, dzięki czemu nawóz jest bardzo szybko dostępny dla roślin, a zawarte w nim składniki pokarmowe mogą być szybko i w pełni wykorzystane przez rośliny. W technologii uprawy poszczególnych roślin rekomendujemy stosowanie nawożenia rzędowego wraz z tradycyjnym nawożeniem dolistnym ADOB®.
Nawożenie rzędowe można stosować w uprawie:
rzepaku
buraka cukrowego
kukurydzy
ziemniaka
Nawożenie rzepaku i buraka cukrowego
Nawożenie kukurydzy
Nawożenie ziemniaka
Najważniejsze zalety nawożenia rzędowego
Efekt fizjologiczny
- Większa obsada roślin będąca efektem zmniejszenia ryzyka wynikającego z zasolenia wierzchniej warstwy gleby – niższy indeks solny nawożenia.
- Przyspieszenie wschodów i wzrostu roślin w początkowej fazie rozwoju – szybsze zakrycie międzyrzędzi.
- Ograniczenie skutków utrudnionego pobierania fosforu związanego ze stresem termicznym.
- Lepsza zimotrwałość rzepaku ozimego.
- Wyższa odporność roślin na porażenie patogenami.
- Bardzo dobre odżywienie roślin mikroelementami, dzięki całkowitemu wykorzystaniu schelatowanych mikroelementów zawartych w nawozie, bez względu na pH gleby.
Efekt ekonomiczny
- Możliwość znacznego ograniczenia tradycyjnego nawożenia fosforowo-potasowego.
- Możliwość znacznej redukcji nawożenia azotem.
- Redukcja kosztów wynikająca z jednoczesnego siewu nasion i aplikacji nawozu.
- Ograniczenie ilości przejazdów z nawożeniem przedsiewnym i pogłównym.
- Niższy finalny, całkowity koszt nawożenia 1 ha.
Efekt ekologiczny
- Większe wykorzystanie składników pokarmowych.
- Lepsze wykorzystanie azotu z nawozu.
- Całkowita przyswajalność składników pokarmowych.
- Zmniejszenie całkowitej dawki NPK.
- Mniejsza emisja gazów N2O i CH4 związanych z utlenianiem oraz denitryfikacją.
Efekt plonotwórczy
- Ogólny wzrost plonu nawożonych upraw.
- Znaczący wzrost plonu cukru z 1 ha w buraku cukrowym dzięki wzrostowi masy korzeni i wyższej polaryzacji.
-
Poprawa jakości technologicznej plonów:
- w buraku cukrowym – niższa zawartość melasotworów,
- w ziemniaku – większa ilość zawiązywanych bulw, lepsze wyrównanie bulw.