Sałaty pod presją mszycy

Bieżący sezon wegetacyjny chyba zapisze się w naszej pamięci jako ten, w którym szkodniki rozdają karty. A na pewno ten, w którym mszyce z uporem opanowują warzywa. W ostatnim okresie dużo mieliśmy sygnałów o ich żerowaniu na plantacjach sałaty, zarówno w tunelach foliowych, jak i w otwartym gruncie. Na sałacie mogą żerować mszyca brzoskwiniowa, mszyca ziemniaczana smugowa oraz mszyca porzeczkowo-sałatowa. Niestety miniony tydzień w wielu rejonach przyniósł optymalne warunki (temperatura ok. 23 °C, wilgotność powietrza około 75% i długi dzień) do ich rozwoju.

Zobacz więcej >

Pomidory pod presją zarazy

Ostatni tydzień prawie w całej Polsce przyniósł okresowo temperaturę sprzyjającą rozwojowi zarazy ziemniaka na pomidorach. Producenci plantacji na Mazowszu, na Kujawach czy w Wielkopolsce zgłaszają silną presję tej choroby. A dzieje się tak właśnie dlatego, że mieliśmy temperatury powietrza 15-18 °C oraz deszcze i intensywne rosy, a w takich warunkach infekcje roślin następują w krótkim czasie; zarodniki kiełkują w ciągu 2-3 godzin.

Zobacz więcej >

Silna presja stonki na ziemniakach

Ciepła pogoda wyjątkowo sprzyja ciepłolubnym szkodnikom, szczególnie widoczna jest silna presja stonki ziemniaczanej. Szkodnika, który masowo składa jaja, obserwujemy na plantacjach w cały kraju. Oznacza to konieczność wykonania zabiegu insektycydowego.
Przygotowując się do zabiegu trzeba pamiętać, że stonka uodporniła się na pyretroidy, neonikotynoidy i niektóre związki fosforoorganiczne. Przyczynił się do tego oprócz małej rotacji środków chemicznych używanych do jej zwalczania, także ocieplający się klimat.

Zobacz więcej >

Kwitną ziemniaki. Na celowniku zwalczanie zarazy i larw stonki

Zwierają się międzyrzędzia na plantacjach ziemniaków. Rośliny kwitną, a to oznacza, że weszły w intensywny okres tuberyzacji (wiązania i wzrostu bulw). Wobec tego ziemniak wymaga teraz wzmożonej ochrony przed najgroźniejszymi chorobami tej uprawy jakimi są: zaraza ziemniaka oraz alternarioza. Rozwojowi zarazy sprzyja podwyższona wilgotność (powyżej 90%) oraz temperatury w przedziale 12-15 °C. Natomiast ryzyko rozwoju alternariozy rośnie, kiedy wilgotność powietrza utrzymuje się powyżej 80 proc., a temperatura wynosi 24-26°C w przypadku Alternaria solani lub 26-28°C w przypadku Alternaria alternata.

Zobacz więcej >

Mikroelementy lubiane przez kalafiora i brokuł

Produkcja wczesnego kalafiora i brokułu w polu w tym roku rozpoczęła się dość wcześnie a efektem tego są aktualnie zbiory tych warzyw. Jakość róż jest bardzo dobra. Natomiast nasadzenia na późniejsze zbiory są zróżnicowane. Generalnie tam, gdzie była woda czyli wystąpiły opady lub była możliwość nawadniania plantacji tam rozwój roślin jest poprawny a tam, gdzie rośliny miały ograniczony dostęp do niej  sytuacja jest zła. Nadzieję na poprawę kondycji upraw tych warzyw dały opady deszczu, które przyszły w bieżącym tygodniu w wielu rejonach Polski.

Zobacz więcej >

Bor niezbędny burakom

Ostatnie opady deszczu poprawiły kondycję wielu upraw, m.in. także buraków cukrowych. Choć są rejony kraju, jak choćby Wielkopolska, gdzie silne opady wraz gradem, zniszczyły wiele plantacji. Nie wszędzie udało się wykonać wszystkie zabiegi odchwaszczające z powodu przekropnej pogody. Ocieplenie, które obserwujemy w pierwszej dekadzie czerwca sprzyja wtórnemu zachwaszczeniu, dlatego konieczny jest monitoring plantacji.

Zobacz więcej >