Strona wykorzystuje pliki cookies w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z tej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w "Polityce Prywatności".

Produkty
Magzin

Magzin to nawóz stały do stosowania dolistnego i fertygacji. Stanowi źródło wysoko przyswajalnego magnezu dla roślin, ponadto wzbogacony jest o cynk schelatowany czynnikiem chelatującym IDHA. Chelat ten wpływa na wysoką efektywność działania i sprawia, że mikroelementy długo pozostają w formie dostępnej dla roślin. Nawóz polecany na stanowiskach ubogich w magnez i tam, gdzie istnieje ryzyko wystąpienia cynku.
Magzin ma postać białych płatków i charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością.

Skład

Forma stała:

Składniki Zawartość w % wagowych
azot azotanowy
(N-NO3)
10,30
tlenek magnezu
(MgO)
14,20
cynk (Zn) 1,00
Zalecenia uprawowe
FERTYGACJA
Magzin należy stosować w stężeniu 0,05-0,13% w zależności od gatunku i fazy rozwojowej roślin. Wymagane stężenia nawozu uzyskujemy, rozpuszczając odpowiednio 0,5-1,3 kg nawozu w 1000 litrach wody. Tak przygotowaną pożywką należy zasilać rośliny wraz z każdym podlewaniem.
 
ROZTWORY STĘŻONE DO ROZCIEŃCZANIA
Pożywki stężone (koncentraty) sporządzamy w przypadku dysponowania dozownikami nawozów lub innymi urządzeniami pozwalającymi na rozcieńczanie pożywek stężonych w określonym stosunku do wody (najczęściej 1:100). W celu sporządzenia koncentratu należy do 1000-litrowego zbiornika wlać 750 litrów wody o temperaturze 25°C, a następnie stopniowo wsypywać 50 do 150 kilogramów saletry magnezowej. Po całkowitym rozpuszczeniu nawozu uzupełnić roztwór wodą do objętości 1000 litrów.
Rozcieńczenie tak przygotowanego roztworu w stosunku 1:100 pozwala na otrzymanie gotowej do podlewania pożywki o stężeniu 0,05-0,13%.
Stosować zgodnie z potrzebami pokarmowymi roślin.
Opakowania

Dostępne opakowania: 25 kg

Forma: stała