Strona wykorzystuje pliki cookies w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z tej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w "Polityce Prywatności".

Zalecenia uprawowe
kapusta pekińska

Rozwiń wszystkie

Zwiń wszystkie

Opis uprawy

Warzywa kapustne potrzebują mikroelementów w bardzo małych ilościach (pobierają od kilku do kilkuset gramów z hektara), ale niedobór jakiegokolwiek z nich ogranicza plonowanie w takim samym stopniu jak niedobór makroelementu. Problemem może być również nadmiar mikroskładnika, gdy występuje on w zbyt wysokim stężeniu w glebie lub podłożu – jest on bowiem toksyczny dla roślin. Warto pamiętać, że w uprawie tych warzyw bardzo istotne jest uregulowanie odczynu gleby.
Odczyn sprzyja pobieraniu makroskładników pokarmowych. W odczynie kwaśnym makroskładniki pobierane są słabiej, zaś mikroskładniki lepiej (wyjątkiem są molibden i magnez, które w pH wyższym pobierane są lepiej niż przy odczynie kwaśnym); przy wyższym pH jest na odwrót – optymalne pH dla kapusty to przedział 6,4-7,2, wtedy dostępność makroskładników i mikroelementów jest na odpowiednim poziomie. Na glebach kwaśnych, o małej zawartości wapnia kapusta źle plonuje, ulega często porażeniu przez kiłę kapusty.

Program nawożenia