Główne cechy i właściwości techniczne chelatów ADOB®
Przesuń na boki, aby zobaczyć całość
Cechy chelatów | IDHA | EDTA | DTPA | HBED |
---|---|---|---|---|
Światowy patent ADOB® | tak | nie | nie | tak, Fe 7% |
Biodegradowalne | tak | nie | nie | nie |
Technologia 2.0 | tak | nie | nie | nie |
Mikrogranulowane, wolne od pyłów | tak | tak | tak | nie, mikrokrystalizacja |
Rozpuszczalność w 20°C | 700-750 g/l | 600-1700 g/l | 550-1800 g/l | 55 g/l |
Gęstość (kg/m³) | 750-950 | 800-950 | 750-900 | 800-850 |
Nie zawierają anionów Cl–, SO4-2, NO3– | tak | nie | nie | tak |
Sodowe | tak | tak | tak | tak |
Potasowe | nie | tak | tak | nie |
Amonowe | nie | tak | tak | nie |
Stała trwałości dla żelaza (Fe) | 10-18 | 10-23 | 10-25 | 10-39 |
Zastosowanie doglebowe | tak | tak | tak | tak |
Zastosowanie dolistne | tak | tak | nie | nie |
Fertygacja, hydroponika | tak | tak | tak | tak |
Dopuszczalne pH gleby | max. 7,5 (Fe max. 6,5) | max. 7,5 (Fe max. 6,5) | 6,5-7,5 | >7,5-12 |
Pojedyncze chelaty | tak | tak | tylko Fe i Mn | tylko Fe i Zn |
Czyste chelaty, mieszanki chelatów | tak | tak | tak | nie |
Płynne | tak | tak | tak | wyłącznie jako składnik mieszaniny, brak formy pojedynczej |
Mieszalność z pestycydami | zgodnie z tabelą mieszania i próbą testową |
|||
Stopień chelatacji | 100% | 100% | 100% | 100% |
Zawartość izomerów orto-orto | tylko biodegradowalne SS | nie | nie | nie |