Strona wykorzystuje pliki cookies w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z tej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w "Polityce Prywatności".

Chelat EDTA

EDTA został opatentowany w Niemczech w 1935 roku i cztery lata później wprowadzony na rynek. Obecnie jest on sprzedawany pod ponad 30 różnymi nazwami handlowymi i szeroko stosowany w przemyśle i w życiu codziennym.

W 1951 roku opublikowano wyniki pierwszych badań zastosowania Fe EDTA w rolnictwie.
 



  Od ponad pięćdziesięciu lat EDTA jest najpopularniejszym czynnikiem kompleksującym. Główne zastosowanie znajduje w procesach czyszczenia, wchodzi w skład detergentów, proszków, płynów, wiąże jony metali, które w stanie wolnym mogłyby niszczyć produkt, powodować odbarwienia czy trwałe zaplamienie odzieży. EDTA kontroluje twardość wody stosowanej w procesach chemicznych, w kotłowniach. Jest wykorzystywany w przemyśle papierniczym, tekstylnym, w fotografice, budownictwie (odpylanie gazu na mokro, dodatki do betonu), w galwanizerniach (czyszczenie metali, polerowanie powierzchni, powlekanie metali), w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. 
kwas etylenodiaminotetraoctowy - EDTA

W produktach spożywczych EDTA kompleksuje śladowe pierwiastki, zapobiegając reakcjom katalizowanym przez te metale, powodującym jełczenie produktów, utratę walorów smakowych, odbarwienia. EDTA jest powszechnie używany w rolnictwie, zwiększa przyswajalność i ułatwia transport mikroelementów: Fe(III), Mn(II), Zn(II) i Cu(II). Stosuje się go do ekstrakcji metali ciężkich z zanieczyszczonej gleby, do zwiększenia efektu fitoremediacji.



Dostępność żelaza i miedzi w zależności od pH roztworu.