Aktualności

Letnie cięcie jabłoni i innych drzew owocowych – po co i jak je wykonywać?

Letnie cięcie drzew owocowych, szczególnie jabłoni, to ważny element prawidłowej pielęgnacji sadu. Wykonywane w okresie od końca czerwca do sierpnia, przynosi konkretne korzyści dla zdrowia i plonowania drzew.

Właściwie przeprowadzone cięcie to lepsze doświetlenie dojrzewających owoców – jabłka szybciej się wybarwiają i osiągają lepszą jakość. W ten sposób możemy też wyregulować wzrost drzewa, poprzez ograniczenie rozwoju pędów wegetatywnych, dzięki czemu drzewo więcej energii przeznacza na owocowanie. Owoce nie muszą konkurować o składniki odżywcze z pędami wegetatywnymi. Przewiewna korona to także mniejsze ryzyko porażenia m.in. parchem jabłoni. Usuwanie tzw. „wilków”, czyli pędów pionowych zapobiega nadmiernemu zagęszczaniu i łamaniu gałęzi pod ciężarem owoców.

Prawidłowo wykonane cięcie letnie polega na usunięciu pędów nadmiernie zagęszczających koronę – przede wszystkim chodzi tu o pędy pionowe. Termin cięcia należy dopasować do terminu zbioru owoców – zależny jest on więc od odmiany, ale zwykle wykonuje się go ok. 3-4 tygodnie przed zbiorem. Odpowiednio dobrany termin zabiegu pozwala uniknąć wzrostu wtórnego, a tym samym zmniejszyć nakłady pracy w czasie cięcia zimowego. Należy jednak unikać nadmiernego przycięcia pędów, przede wszystkim tych wyrastających ponad owocami – bez częściowego zacienienia owoce są narażone na oparzenia słoneczne. By uniknąć rozprzestrzeniania chorób, wycięte pędy trzeba usunąć z korony drzewa, a sekatory używane do cięcia można w trakcie pracy dezynfekować – dotyczy to zwłaszcza sadów, w których występują objawy chorób. W coraz większej liczbie gospodarstw zabieg ten przeprowadza się również poprzez mechaniczne cięcie przy użyciu pił tarczowych.

Poza sadami jabłoniowymi cięcia letnie wykonuje się także na gruszach, morelach, brzoskwiniach i śliwach. Letni termin jest także odpowiedni dla wiśni i czereśni – jednak w tym wypadku cięcia wykonuje się już po zbiorach.