Sezon zbioru dyni w pełni
Dynia to powszechnie produkowany w Polsce gatunek. Patrząc na statystyki można powiedzieć, że coraz chętniej wybierany przez producentów. Aktualnie mamy pełnie zbiorów. W 2025 r dynia zajmuje ponad 20 tys. ha (łącznie oleista i pastewna) a minionym sezonie było to 17 267 ha – dane ARiMR. Prym wiodą 3 województwa: lubelskie (15 393 ha), podkarpackie (1053 ha) oraz mazowieckie (902 ha). Polska jest także liderem w UE w produkcji dyni – wyprodukowaliśmy jej ostatnio 358 200 ton, na drugim miejscu była Francja – 212 960 ton, a na trzecim Hiszpania – 140 410 t. Niemcy wyprodukowali 101 730 t. Tuż za naszymi zachodnimi sąsiadami jest Portugalia z 98 880 tonami.
Dynia pochodzi z tej samej rodziny botanicznej co ogórek, dlatego ma bardzo podobne wymagania agrotechniczne i termiczne. Jest rośliną, która lubi światło i jest ciepłolubną (tegoroczny sezon nie należał do dostatecznie korzystnych w tym względzie – wiosna była długo zimna, lato chłodne. Rośliny w bieżącym sezonie bardzo dobrze reagowały na dokarmianie dolistne, dziękujemy za wybór nawozów ADOB. Jak większość z Państwa wie dynia lubi też wodę; wykazuje na nią bardzo duże zapotrzebowanie – tu sezon 2025 zapiszemy na plus. Jest wrażliwa na przymrozki, które negatywnie wpływają na rozwój zarówno roślin, jak i owoców – należy się tak zorganizować, aby zebrać dynię przed przymrozkami, bowiem te mogą uszkodzić owoce. Warto pamiętać, że długotrwałe przechowywanie dyń jest możliwe w temperaturze 5-10 °C oraz wilgotności powietrza 70-80%.



