Charakterystyka
ADOB® 2.0 Mn to płynny nawóz dolistny o wysokiej zawartości manganu (Mn) i magnezu (Mg). Składniki pokarmowe są w formach dobrze rozpuszczalnych w wodzie. Innowacyjna technologia 2.0 poprawia przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny i zwiększa efektywność działania nawozu.
ADOB® 2.0 Mn szybko i efektywnie zaopatruje rośliny w mangan i zapobiega występowaniu jego niedoborów w roślinach. Nawóz wspomaga proces fotosyntezy u roślin, zwiększa efektywność wykorzystania azotu oraz zimotrwałość roślin. Rekomendowany do prewencyjnego i interwencyjnego nawożenia upraw rolniczych, warzywniczych i sadowniczych szczególnie wrażliwych na niedobór manganu.
Cechy
technologia 2.0
nawóz płynny
działanie interwencyjne i zapobiegawcze
nawożenie dolistne
szybkie dostarczenie manganu
zawiera azot i magnez
szybka likwidacja niedoboru
nawóz CE
Do pobrania
Przesuń na boki, aby zobaczyć całość
Składniki pokarmowe | Symbol | Zawartość [% wagowe] | Zawartość [% objętościowe] | Zawartość [g/l] | Forma |
---|---|---|---|---|---|
Azot całkowity | N | 6,5 | 9,1 | 91,0 | |
- azot azotanowy | N-NO3 | 6,5 | 9,1 | 91,0 | |
Tlenek magnezu | MgO | 2,0 | 2,8 | 28,0 | rozpuszczalny w wodzie |
Mangan | Mn | 10,1 | 14,1 | 141,0 | rozpuszczalny w wodzie |
Przesuń na boki, aby zobaczyć całość
Uprawa | Ilość aplikacji w sezonie | Termin stosowania | Faza BBCH | Dawka w aplikacji [l/ha] | Ilość cieczy użytkowej [l/ha] |
---|---|---|---|---|---|
Uprawy rolnicze | |||||
Zboża | 2 | faza 4-8 liści | 14-18 | 1 | 200-300 |
krzewienie | 25-29 | 1,5 | |||
Rzepak | 2 | faza 4-8 liści | 14-18 | 1 | |
początek wydłużania pędu głównego | 30-31 | 1 | |||
Kukurydza | 1 | faza 4-6 liści | 14-16 | 2 | |
Ziemniak | 1 | zakrywanie międzyrzędzi | 31-39 | 2 | |
Burak cukrowy | 1 | faza 4-6 liści | 14-16 | 2 | |
Soja | 1 | rozwój pędów bocznych i pędu głównego | 21-49 | 1 | |
Bobowate | 1 | wzrost pędu | 30-39 | 1 | |
Warzywnictwo | |||||
Cebulowe np. cebula, por | 1-2 | rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru | 41-45 | 1-1,5 | 300-500 |
rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru | 46-49 | 1,5 | |||
Dyniowate np. dynia, cukinia, ogórek | 1 | rozwój liści | 16-19 | 0,8 | |
Kapustne np. kapusta, kalafior, brokuł | 1-3 | rozwój liści | 14-16 | 0,5-1 | |
wzrost rozety | 31-39 | 1 | |||
rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru | 41-45 | 1 | |||
Korzeniowe np. marchew, seler, burak ćwikłowy | 1 | rozwój liści | 14-16 | 1 | |
Liściowe np. sałata, szpinak | 2 | rozwój liści | 14-19 | 0,5-1 | |
rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru | 41-45 | 0,5-1 | |||
Psiankowate np. pomidor, papryka, ziemniak wczesny | 1-4 | rozwój liści i rozwój pędów bocznych | 13-29 | 1 | |
wzrost pędów i zawiązywanie bulw | 31-49 | 1 | |||
rozwój kwiatostanu, kwitnienie i rozwój owoców | 51-79 | 1 | |||
dojrzewanie owoców i nasion, zamieranie | 81-91 | 1 | |||
Strączkowe np. fasola, groszek | 2-3 | rozwój liści | 13-15 | 0,5 | |
rozwój liści | 16-19 | 1 | |||
rozwój pędów bocznych | 21-29 | 1 | |||
Sadownictwo | |||||
Drzewa pestkowe np. wiśnia, czereśnia | 1-2 | rozwój owoców | 72-79 | 0,3-0,6 | 500-800 |
Drzewa ziarnkowe np. jabłoń, grusz | 1-2 | rozwój owoców | 74-79 | 0,5-1 | |
Rośliny jagodowe np. truskawka, borówka | 1-2 | początek wegetacji, rozwój liści | 10-19 | 0,2-0,4 | 300-500 |