Siewy soi nabierają rozpędu
W niektórych regionach soja już została wysiana i zaczyna wschodzić. Jednak chłodna pogoda i zimna gleba w wielu miejscach kraju zahamowała siewy. Nie należy się jednak jeszcze nadmiernie denerwować, bo cały czas mamy optymalny termin siewu. W zależności od regionu kraju i warunków zaczyna się on od ok. 20 kwietnia i trwa do ok. 5–10 maja. W przypadku soi jeszcze większe znaczenie niż w przypadku kukurydzy ma temperatura gleby. Optymalnie powinna ona wynosić 12°C, a minimum 10°C na głębokości siewu nasion, tj. na 3–4 cm. Na glebie o bardzo dobrej strukturze, ciepłej i wilgotnej, można zasiać soję głębiej, tj. na 5 cm – jednak nie głębiej, ponieważ może to spowodować problemy ze wschodami. Zasadniczo na ciężkich, zimnych glebach siejemy na głębokość 3 cm, a na lekkich, ciepłych glebach na 4 cm. Siew soi w niedostatecznie ogrzaną glebę lub nadejście fali chłodów po siewie i ochłodzenie gleby powoduje opóźnienie i nierównomierne wschody. Zmniejsza się także procent skiełkowanych roślin, w wyniku chorób odglebowych oraz gnicia nasion i kiełków. Z kolei zbyt późny siew może opóźnić wegetację roślin, co może mieć wpływ na zbyt późne dojrzewanie i dosychanie nasion. Jak na razie nie wiąże się z ryzykiem wschodów w warunkach suszy, ponieważ jej zawartość w glebie jest zazwyczaj zadowalająca. 3 do 4 cm w zależności od gleby.