Pomidor gruntowy – efekty agrotechniki producenta z „cegiełką żywieniową” ADOB
Tegoroczny sezon w produkcji pomidora gruntowego rozpoczął się bardzo trudno – pisaliśmy o opóźnionej wiośnie i konieczność przetrzymania rozsady, niskich temperaturach, wręcz mrozach po wysadzeniu roślin na pola, nawalnych opadach deszczu. W dalszej jego części sytuacja poprawiła się i rośliny, o dziwo, nadrobiły straty masy wegetatywnej ze słabego startu sezonu. W zagłębiach produkcji tego warzywa aktualnie zbiory, zbiory. I co zaskakujące zbiory bardzo obfite. Na zdjęciach przykład plantacji z gospodarstwa Pana Adama gospodarującego w okolicach Leszna (Wielkopolska). W produkcji w tym gospodarstwie bazuje się na żywieniu dolistnym roślin opartym o program firmy ADOB (https://adob.com.pl/do-pobrania/). Pomidora dokarmia się zarówno nawozami wieloskładnikowymi z serii ProFit, jak i nawozami jednoskładnikowymi np. zawierającym bor (pierwiastek ten ma bardzo duży wpływ na liczbę zawiązanych owoców a zatem na finalny plon). Ponadto w związku z tym, że odbiorcą pomidorów jest zakład przetwórczy, producent dużą uwagę przywiązuje do uzyskania jak najwyższego poziomu parametru Brix. Osiąga to m.in. przez odpowiednie żywienie roślin również na finiszu wegetacji; dostarcza pomidorom potas, wapń oraz bor, bowiem pierwiastki te mają pozytywny wpływ na zawartość Brix. Efekty agrotechniki producenta z „cegiełką żywieniową” ADOB na zdjęciach.