ADOB na Dniu Kapusty koło Kalisza
Na początku października byliśmy, jako firma ADOB współorganizatorem Dnia Kapusty w gospodarstwie ogrodniczym Artura Matuszaka w Wielkopolsce. Cena tego warzywa dla przetwórstwa nie jest zadowalająca, ale na polu produkcyjnym prezentowano kapusty z segmentu do przechowywania, co spotkało się ze znacznym zainteresowaniem producentów. Na spotkaniu można było obejrzeć 7 odmian kapusty białej: uznane na rynku (Lukas, Ramenos, Abel) oraz nowości (Campbell, 17-1631) oraz jedną czerwonej (Rostok). Na polu w Kucharach koło Kalisza, do żywienia dolistnego roślin wykorzystywane były nawozy z oferty naszej firmy (z serii Profit – nawozy wieloskładnikowe z mikroelementami oraz jednoskładnikowe – m.in. zawierające bor, molibden, mangan oraz wapń). Na plantacji wapń aplikowano w formie chelatu wapnia, który idealnie uzupełnia niedobory powstałe na skutek nieodpowiedniego pobierania tego pierwiastka z gleby podczas nadmiernej wilgotności czy też suszy, albo jego braku w kompleksie glebowym – informował Włodzimierz Prus, kierownik ds. warzywnictwa w ADOB.
Przybyli producenci zwracali uwagę na kondycję roślin oraz jakość plonu. Wielu Ogrodników podczas oceny wielkości główek, ich zwięzłości, struktury wewnętrznej zgodnie podkreślało, że pomimo trudnego sezonu w kaliskim zagłębiu produkcyjnym kapusta u Pana Artura prezentowała się bardzo dobrze. Gospodarz akcentował, że to efekt m.in. programu dokarmiania dolistnego ADOB, za co serdecznie dziękujemy!