Aktualności

Kategoria: ADOB ogólne Rolnicze

Pogoda hartuje oziminy

W minionym tygodniu, a także w tym najbliższym, występowały i będą występować w całym kraju, umiarkowane opady śniegu oraz deszczu ze śniegiem. Nadszedł czas znacznego ochłodzenia, a przymrozki przygruntowe, okresy niskich temperatur powietrza – mrozów i dużej jego wilgotności będą nam towarzyszyły w najbliższych dniach. Takie warunki sprzyjają procesowi hartowania się roślin ozimych. Jeszcze natomiast za wcześnie, aby mówić o trwałym zahamowaniu wegetacji, lecz na pewno takie warunki mają wpływ na rośliny. Zaobserwujemy zwłaszcza na rzepakach, że rośliny zmienią pokrój i „przysiądą”, może utracą także starsze liście. Taka pogoda sprzyja hartowaniu ozimin, ale pamiętajmy, że proces ten przebiega na kilku etapach. Zwykle do pełnego zahartowania rośliny najpierw muszą przejść tzw. okres prehartowania (temperatura poniżej 15°C przy słonecznej pogodzie lub poniżej 10°C przy pochmurnej pogodzie), po którym potrzebne są 3–4 tygodnie w przedziale temperatur od +2°C do +5°C. Pełne zahartowanie rośliny uzyskają po okresie niezmiennie działających ujemnych temperatur. Rośliny dobrze odżywione jesienią makro- a szczególnie mikroelementami lepiej przezimują zdecydowanie lepiej. Dla zbóż szczególnie ważne są: Mn, Cu, Zn, a dla rzepaku: B, Mn czy Mo.