Ogórki pod osłonami już intensywnie plonują
Kilka dni temu przywitaliśmy kalendarzową wiosnę, ale w uprawie pod osłonami sezon produkcji warzyw jest już bardzo zaawansowany. Przykładowo w produkcji ogórka jesteśmy już na etapie zbioru owoców. Po początkowo trudnym starcie – brakowało dni słonecznych po posadzeniu roślin na miejsce stałe, aktualnie rozwój roślin jest pomyślny. W uzyskaniu finalnie wysokiego plonu z m2 ogromne znaczenie ma odpowiednie żywienie ogórka. Jednym z podstawowych składników pokarmowych jest azot. Wiemy, że azot jest pierwiastkiem plonotwórczym, niezbędnym do szybkiego i zdrowego wzrostu, a także do wytwarzania silnych łodyg i dobrze wybarwionych liści – ten intensywny kolor wpływa na wydajniejszy proces fotosyntezy. Na niedobór azotu w szczególności narażone są młode rośliny, które wskutek niskiej podaży tego pierwiastka mogą rozwijać mniejsze kwiaty oraz owoce. W nawożeniu tym składnikiem powinno się uwzględniać zawartość innych pierwiastków, w tym potasu. W zależności od fazy rozwojowej ogórka stosunek N:K powinien zawierać się w przedziale od 1:1,1 do 1:1,6. Kolejnym kluczowym składnikiem w produkcji ogórka jest potas – w rozwoju roślin odpowiada za szybkie zawiązywanie owoców. Niedobory potasu można obserwować na starszych liściach (żółte, brunatniejące plamy na krawędzi liści, rośliny mogą sprawiając przy tym wrażenie przywiędniętych i osłabionych). W ofercie naszej firmy (www.adob.com.pl) jest szeroka gama nawozów dolistnych, które pozwalają na szybkie dostarczenie potrzebnych ogórkom składników. Warto się z nią zapoznać.