Charakterystyka
ADOB® 2.0 N30 to wieloskładnikowy, płynny nawóz dolistny przeznaczony do nawożenia dolistnego pszenicy ozimej i rzepaku ozimego jako alternatywa stosowania lub ograniczenia stosowania III dawki azotu doglebowego. Nawóz charakteryzuje się dużą zawartością azotu (N), ma w składzie także magnez (Mg) oraz mikroelementy: miedź (Cu), mangan (Mn) i cynk (Zn). Zawarty w nawozie azot (N) występuje w trzech formach: azotanowej, amonowej i amidowej, dzięki czemu jest łatwo i efektywnie pobierany przez rośliny. Mikroelementy w nawozie są schelatowane nowoczesnym, biodegradowalnym czynnikiem IDHA zwiększającym ich dostępność dla roślin. Innowacyjna technologia 2.0 poprawia przyswajalność składników pokarmowych przez liście roślin i zwiększa skuteczność działania nawozu.
ADOB® 2.0 N30 rekomendowany jest do stosowania w nowej technologii nawożenia ozimin, gdzie III dawka azotu doglebowego zostaje zastąpiona niższą dawką azotu w aplikacji dolistnej. Taka technologia nawożenia pozwala na obniżenie finalnej dawki azotu wprowadzanej do środowiska glebowego, zmniejszenie stopnia przenikania azotanów w głąb profilu glebowego i w konsekwencji do wód gruntowych oraz na ograniczenie strat azotu w postaci amoniaku ulatniającego się do atmosfery. Ponadto możliwość dostarczenia III dawki azotu przez liść zwiększa elastyczność stosowania nawożenia azotem, uniezależnia nawożenie od niekorzystnych warunków pogodowych i zwiększa wykorzystanie azotu przez rośliny.
Wyniki uzyskane w doświadczeniach poletkowych przeprowadzonych w kilku lokalizacjach potwierdziły, że zastąpienie III doglebowej dawki azotu aplikacją dolistną ADOB® 2.0 N30 wg proponowanego przez ADOB® programu nawożenia, pozwoliło na zmniejszenie całościowej ilości stosowanego azotu w uprawie, utrzymanie lub zwiększenie plonu ziarna oraz zachowanie jego parametrów jakościowych.
Cechy
azot + mikroelementy
schelatowany IDHA
mikroelementy schelatowane w 100%
biodegradacja
technologia 2.0
III dawka azotu dolistnie
obniżenie całkowitej dawki azotu w nawożeniu
nawóz CE
Do pobrania
Przesuń na boki, aby zobaczyć całość
Składniki pokarmowe | Symbol | Zawartość [% wagowe] | Zawartość [% objętościowe] | Zawartość [g/l] | Forma |
---|---|---|---|---|---|
Azot całkowity | N | 24 | 30,2 | 302 | |
- azot azotanowy | N-NO3 | 6 | 7,6 | 76 | |
- azot amonowy | N-NH4 | 6 | 7,6 | 76 | |
- azot mocznikowy | N-NH2 | 12 | 15 | 150 | |
Tlenek magnezu | MgO | 0,40 | 0,5 | 5 | rozpuszczalny w wodzie |
Miedź | Cu | 0,04 | 0,05 | 0,5 | schelatowany przez IDHA |
Mangan | Mn | 0,08 | 0,1 | 1 | schelatowany przez IDHA |
Cynk | Zn | 0,05 | 0,06 | 0,6 | schelatowany przez IDHA |
Przesuń na boki, aby zobaczyć całość
Uprawa | Ilość aplikacji w sezonie | Termin stosowania | Faza BBCH | Dawka w aplikacji [l/ha] | Ilość cieczy użytkowej [l/ha] |
---|---|---|---|---|---|
Uprawy rolnicze | |||||
Pszenica ozima | 2 | do liścia flagowego | 38-39 | 15 | 200-300 |
kłoszenie do kwitnienia | 51-69 | 15 | |||
Rzepak ozimy | 3 | widoczne 4-5 międzywęźla | 33-38 | 10-15 | 200-300 |
zielony pąk | 51-53 | 10-15 | |||
zielona łuszczyna | 71-79 | 25 |