Jamistość głąba – częsty problem w tym roku
W wielu gospodarstwa trwają aktualnie zbiory brokułu na świeży rynek oraz dla przetwórstwa. Producenci podkreślają, że w tym sezonie widać znaczne opóźnienie w zawiązaniu i wzroście róż. Ponadto często występuje u roślin jamistość głąba — po wycięciu róży widać puste komory w głąbie. Powstawaniu tego zaburzenia w łodydze brokułu sprzyja nierównomierny rozwój roślin m.in. w skutek zmiennych warunków pogodowych. A z takimi mieliśmy do czynienia w tym sezonie. Po okresach suszy występowały lokalnie obfite opady co pobudzało rośliny do wzrostu i było przyczynkiem do powstania tego problemu zwłaszcza u odmian silnie rosnących. Należy też podkreślić, że duży udział w występowaniu jamistości głąba ma deficyt boru. Warto pamiętać, że w efekcie niedożywienia borem na łodydze w pierwszej kolejności mamy do czynienia z wodnistą tkanką. Następnie dochodzi do tworzenia się pustych komór a tkanka przebarwia się na kolor brunatny. W efekcie znacznie obniżona jest wartość handlowa róż. Objawy postępują w kierunku stożka wzrostu, co może całkowicie wyłączyć róże z handlu. Dlatego też istotne jest dolistne dokarmianie brokułu w sezonie wegetacyjnym tym pierwiastkiem. Z oferty naszej firmy nawozem szybko i efektywnie zaopatrujący rośliny w ten pierwiastek jest ADOB® Bor — https://adob.com.pl/product/adob-bor/ (zawiera 15% boru).