Aktualności

Zbiory kapusty pekińskiej bardzo zaawansowane

Kapusta pekińska na jesienne zbiory jest bardzo chętnie uprawianym gatunkiem w naszym kraju, m.in. ze względu na możliwość produkcji w poplonie np. po wczesnych ziemniakach. Tegoroczny sezon przysporzyły producentom wielu problemów, m.in. były bardzo duże wahania wilgotności gleby – z nawalnymi ulewami włącznie — czego „pekinka” nie lubi a ponadto temperatury powietrza były bardzo niekorzystne — wrzesień był bardzo zimny, co nie sprzyjało rozwojowi roślin. A dodać należy, że wielu ogrodników posadziło rozsadę opóźniając termin — patrząc na wcześniejsze ciepłe sezony — na 10–15 sierpnia. To potęgowało obawy czy główki dorosną. Na szczęście aura w październiku była bardziej przychylna, jak we wrześniu i kapusta w większości rejonów Polski osiągnęła rozmiar typowy dla poszczególnych odmian. Zimny wrzesień zebrał jednak swoje żniwo w jakości. Są miejsca, gdzie producenci obserwują chorobę fizjologiczną — tipburn — związaną z niedostatecznym odżywianiem roślin wapniem (ciemne zabarwienie najmłodszych liści po przekrojeniu główki). Warto pamiętać, że dolistne dokarmianie kapusty w okresie wegetacji tym składnikiem (z naszej oferty nawozem ADOB® Ca IDHA – 10%) może pozwolić unikać wystąpienia tego zaburzenia.