Ucieka jakość pietruszki i marchwi, ale cena rośnie
Po bardzo trudnym produkcyjnie sezonie – m.in. z wieloma anomaliami pogodowymi (susza podczas wschodów, opady w okresie zbiorów). Patrząc wstecz można również powiedzieć po roku, w którym gro producentów zakupiło środki produkcji po wysokich cenach, ponieważ były obawy, że nie będą one dostępne. I w sytuacji, kiedy gro zboża jest w magazynach i cena tylko maleje, na rynku warzyw korzeniowych a konkretnie pietruszki oraz marchwi w ostatnim czasie odnotowujemy znaczne ożywienie handlu i wzrost cen. Powodem tej sytuacji jest na pewno np. zmniejszenie produkcji tych warzyw w roku 2021 oraz aktualnie kłopoty z utrzymaniem jakości towaru w obiektach przechowalniczych. Bieżącym problemem w magazynach są np. czarna zgnilizna marchwi (choroba groźna i dla marchwi i dla pietruszki, ale i selera. Na korzeniach, zazwyczaj w górnej ich części tworzą się szaroczarne plamy. Presja choroby narasta, gdy podczas składowania warzyw jest zbyt wysoka temperatura a tę trudno w tym sezonie „zbić” w obiektach z grawitacyjną wentylacją, ponieważ zima jest ciepła) czy zgnilizna twardzikowa (na porażonych przez grzyba korzeniach pojawia się biały , watowaty nalot a w dalszym etapie czarne grudki będące przetrwalnikowa forma grzyba. Korzenie gniją a gnicie to ma charakter gniazdowy) .
Analizując miniony sezon produkcji tych gatunków, należy podkreślić, że aby uzyskać wysoki plon spełniający najwyższe standardy warto zwracać uwagę na różne elementy procesu produkcji. Przed nami, niebawem kolejny sezon. Zweryfikuj czy płodozmian jest poprawny, przeanalizuj zasobność gleby i dobierz nawozy stosowne do wymagań tych warzyw, przemyśl sąsiedztwo roślin, ale też sprawdź możliwości ochrony oraz zadbaj o higienę pozbiorczą. Te elementy mogą w znaczny sposób wpłynąć na opłacalność Twojej produkcji.