Czosnek potrzebuje mikroskładników
Wzrost temperatury powietrza i gleby przełożyły się na pobudzenie do wzrostu czosnku z jesiennych nasadzeń. Tam, gdzie można wjechać na pola warto zastosować nawożenie. Czosnek jest warzywem o słabym systemie korzeniowym. Z tego względu ma ograniczoną zdolność pobierania składników pokarmowych z gleby. Warto pamiętać, że optymalne odżywienie roślin można zapewnić tylko przy zachowaniu odpowiedniego odczynu gleby. Dla roślin cebulowych pH powinno wynosić 6,5-7,5 na glebach mineralnych i 5,5-6,5 na glebach torfowych. Ważne funkcje w prawidłowym rozwoju czosnku oprócz makroskładników spełniają oczywiście mikroskładniki, pomimo że są potrzebne w niedużych ilościach. Warto pamiętać, że mangan (Mn) w silnie kwaśnym środowisku powoduje zamieranie młodych roślin – jest toksyczny. Przy pH 7,5 jest słabo pobierany z gleby a potrzebny, bo jest aktywatorem enzymów odpowiedzialnych za redukcję azotanów w roślinie. Brak Mn powoduje wolniejszy wzrost i jaśniejsze zabarwienie szczypioru. Niedobór molibdenu (Mo) powoduje, że końcówki liści zamierają. Miedź ogranicza występowanie chorób grzybowych. Cynk (Zn) bierze udział w syntezie aminokwasu tryptofanu, który wspomaga syntezę auksyn (regulator wzrostu). Brak Zn jest równoznaczny z karłowaceniem roślin a tym samym spadkiem plonu. Żelazo (Fe) odpowiada za tworzenie chlorofilu, metabolizm kwasów nukleinowych oraz za fotosyntezę i oddychanie. Bardzo korzystnym rozwiązaniem właśnie na uzupełnienie mikroskładników jest dokarmianie dolistne. Tą drogą można stosować nawozy od fazy 4-5 liści czosnku i powtarzać kolejne zabiegi co 7-10 dni w razie potrzeby. W ADOB jest szeroka paleta nawozów wielo- i jednoskładnikowych (https://adob.com.pl/nawozy/), które pozwolą na dobre budowanie plonu czosnku.