Potas ważny dla sałaty rzymskiej
W Polsce poza sałatami: masłową i lodową dużo produkuje się także innych typów tego warzywa. W uprawie na wczesne zbiory — produkcja pod tunelami — w tym sezonie jest sporo nasadzeń sałaty rzymskiej. Jej liście są kruche, wydłużone, mięsiste, gładkie lub pomarszczone z wyraźnie zaznaczonymi nerwami. Sałata ta tworzy zwarte, wydłużone, główki przypominające kapustę pekińską. W produkcji są klasyczne odmiany o główkach wysokości ok. 30 cm oraz wersje mini do 20 cm. Rzymska jest to typ dość wrażliwy na zmienne warunki pogodowe i wymagający pod względem nawożenia. Producenci podkreślają, że sałata lodowa bardzo szybko negatywnie reaguje na niedobory wapnia, natomiast sałata rzymska na niedobory potasu. Objawy zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku są dość podobne do siebie i można je pomylić — z tym że w przypadku niedoboru Ca występują na najmłodszych liściach, a przy zaburzeniach z potasem na starszych liściach. Dobrym rozwiązaniem od ADOB do żywienia potasem, ale i innymi makro- i mikroskładnikami jest nawóz ADOB Profit 4-12-38 + mikro OiW. Warto zauważyć, że akurat ten nawóz ma niską zawartość azotu, co jest bardzo korzystne, mając na uwadze fakt, że sałata należy do warzyw o dużej zdolności gromadzenia azotanów.