Dobra jakość dobrze się przechowuje
W magazynach – przechowalniach, chłodniach jest jeszcze sporo cebuli. Największy udział w tej masie ma cebula w typie Rijnsburger. Mniejsze ilości są cebuli typu hiszpańskiego i amerykańskiego. Do tego najdłuższego przechowywania wybierane są odmiany w typie Rijnsburger, bowiem mają one silną suchą łuskę, co predysponuje je do długotrwałego składowania. Jej zapasy mają zapewnić ciągłość sprzedaży, dlatego część towaru będzie w obiektach przechowalniczych pewnie do końca czerwca. Duży wpływ na zdolności przechowalnicze cebuli mają oczywiście aktualnie panujące warunki pogodowe – wentylowanie, chłodzenie pryzm powietrzem „zewnętrznym” z racji na wysoka temperaturę jest utrudnione. A używanie agregatów chłodniczych kosztowne. Duży wpływ na okres magazynowania cebuli ma również zdrowotność cebuli oraz jej żywienie w okresie wegetacyjnym. W magazynach widać teraz, że tam gdzie na finiszu produkcji – w fazie BBCH 47-49 – dokarmiono dolistnie rośliny potasem, ale i miedzią, cebula „leży” dobrze. Warto pamiętać, że rośliny optymalnie odżywione miedzią mają zwykle zwiększoną zawartość białka, witaminy C i karotenu; mają mocną, grubą suchą łuskę okrywającą. Jeżeli aktualnie analizujecie wyniki analizy gleby, planujecie nawożenie na sezon 2024, to warto pamiętać, o nawozie miedziowym ADOB® Cu IDHA – 10% – to jednoskładnikowy nawóz dolistny o zawartości miedzi (Cu) 10% w formie chelatu miedzi (https://adob.com.pl/product/adob-cu-idha-10/). Nawóz całkowicie i szybko rozpuszcza się w wodzie. Miedź schelatowana jest nowoczesnym, biodegradowalnym czynnikiem chelatującym IDHA, dzięki czemu jest łatwo i szybko dostępna dla roślin.