Aktualności

Dbaj o nać marchwi

Aktualnie marchew jest w fazie intensywnego przyrastania korzeni i w wielu rejonach widoczne są objawy alternariozy na naci. Warto zwrócić uwagę na kondycję roślin i inne czynniki sprzyjające patogenowi. Podczas korzystnych warunków dla rozwoju sprawcy choroby może on znacznie zmniejszyć powierzchnię asymilacyjną roślin, co ograniczy proces fotosyntezy a finalnie plon. Nowoczesna produkcja marchwi wykorzystuje ciągane lub samobieżne kombajny do zbioru mechanicznego, które „wyciągają” korzenie z ziemi za nać. Zatem, mocne i zdrowe ulistnienie jest ważnym czynnikiem dla tego typu zbioru mechanicznego. Porażone liście znacznie utrudniają zbiór maszynowy marchwi, ponieważ następuje zatykanie urządzeń pobierających nać z objawami choroby lub następuje przedwczesne urywanie się naci i brak możliwości transportu korzeni na taśmy maszyny. Stąd m.in. tak ważna jest część nadziemna tego warzywa. Ale jest jeszcze jedna bardzo istotna kwestia, a mianowicie porażanie korzeni. Niestety choroba powoduje straty w okresie przechowywania marchwi. Zainfekowane korzenie stanowią źródło infekcji dla zdrowych egzemplarzy sąsiadujących z porażonym materiałem roślinnym. W rezultacie plon korzeni jest obniżony w zależności od intensywności rozwoju choroby. Wykonując zabiegi ochrony roślin warto marchew zasilić dolistnie składnikami pokarmowymi. W fazie wzrostu korzeni  istotny będzie potas, wapń, bor, molibden oraz cynk. W ofercie firmy ADOB są zarówno wielo-, jak i jednoskładnikowe nawozy zawierające te pierwiastki, bardzo efektywnie spisujące się w produkcji marchwi (https://adob.com.pl/nawozy/).

Alternaria

Alternaria