Aktualności

Buraki wschodzą. Czy zaszkodził im mróz?

Pogoda na początku roku przyspieszyła wegetację, ale także zahamowała częściowo prace polowe ochłodzeniem z końca marca. Część plantatorów zasiała już buraki cukrowe w ciepłym marcowym oknie pogodowym, po którym pod koniec marca i na początku kwietnia nastąpiło wyraźne ochłodzenie, którym towarzyszyły przymrozki. Generalnie na początku rozwoju, tj. w fazie kiełkowania i siewki, buraki cukrowe są najbardziej wrażliwe na przymrozki i mogą wytrzymać spadki temperatur do -3 st. C. Najbardziej newralgiczny moment jest wtedy, gdy liścienie są tuż pod powierzchnią gleby lub w momencie gdy się przebiły na powierzchnię.

Tam, gdzie buraki wzeszły, a przymrozki im nie zaszkodziły, zapowiadane kolejne ocieplenie może uruchomić szkodniki, w tym jednego z groźniejszych szkodników wschodów, tj. szarka komośnika. Jest on dla nich szczególnie niebezpieczny w fazie 2–4 liści właściwych buraka. Do zwalczania szarka należy przystąpić po jego zaobserwowaniu na plantacji. Zarejestrowane są insektycydy bazujące głównie na substancjach czynnych z grupy pyretroidów (m.in. cypermetryna, deltametryna, lambda cyhalotryna, tau-fluwalinat), ale także acetamipryd.

Według prognoz Instytutu Ochrony Roślin, istnieje duże prawdopodobieństwo znacznej presji mszyc. W zeszłym sezonie mszyce pojawiły się już w momencie wschodów buraka, które kiedyś na tym etapie ograniczały zaprawy insektycydowe, jednak od momentu wycofania neonikotynoidów z zapraw, konieczne jest wykonanie zabiegu nalistego. Na buraku pojawią się zazwyczaj mszyca trzmielinowo-burakowa oraz brzoskwiniowa. Zasiedlają one liście od spodniej strony, co widać po wywijaniu się ich pod spód liści i ich deformacji. Na skutek żerowania mszyc, liście stają się kruche, a przy próbie ich wyprostowania – pękają. Próg ekonomicznej szkodliwości dla mszyc w buraku wynosi 15% zasiedlonych roślin lub 15 mszyc na roślinę.

Przy okazji warto także podać nawóz ADOB® Mikro Burak Cukrowy, który wspomaga rozwój systemu korzeniowego, znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zgorzeli liścia sercowego – choroby, która znacząco obniża ilość i jakość plonu korzeni. Nawóz wpływa na zwiększenie zawartości cukru i zmniejszenie zawartości nieporządnego azotu alfa-aminowego. Poprawia tolerancję roślin na okresowe niedobory wody i suszę. Nawóz zawiera azot (N), potas (K), magnez (Mg), siarkę (S) i podwyższone ilości boru (B), manganu (Mn) oraz sodu (Na), czyli składniki szczególnie ważne w uprawie buraka cukrowego. Zawiera także inne mikroelementy, takie jak: miedź (Cu), molibden (Mo), żelazo (Fe) i cynk (Zn). Mikroelementy w nawozie (poza borem i molibdenem) są schelatowane przez EDTA, dzięki czemu są łatwo i szybko dostępne dla roślin. Zalecana dawka to 4 kg/ha.