Aktualności

Bób już się sadzi. Pamiętaj mamy ADOB® Mikro Bobowate

Bób to jedno z najstarszych, bardzo bogatych w białko gatunków roślin bobowatych. W Polsce powszechna jest jego uprawa z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych. W Europie bób chętnie produkowany jest w Hiszpanii, we Włoszech czy we Francji. Czym jeszcze wyróżnia się bób? Otóż nie jest wrażliwy na długość dnia; nasiona kiełkują w niskich temperaturach; jest czuły na zasolenie gleby. Ponieważ kiełkuje już nawet przy 3 °C jest szybko wysiewany przez producentów; widać to także w tym roku. Mamy początek marca a w wielu gospodarstwach produkcja rozsady jest daleko zaawansowana. Są też ogrodnicy, którzy wysadzili rośliny na miejsce stałe lub wysiali nasiona wprost do gruntu. Bób nie jest bardzo wymagający pod względem gleby; lubi jednak stanowiska o dużej pojemności wodnej. O czym warto pamiętać żywiąc rośliny bobu? Warto pamiętać, że bób należy do grupy roślin mogących wiązać wolny azot z powietrza z pomocą bakterii brodawkowych. Doświadczenia pokazują jednak, że nie należy całkowicie rezygnować z aplikacji tego składnika pokarmowego. Ponadto bób dobrze reaguje na dokarmianie dolistne. Warto wiedzieć, że prawidłowe odżywienie roślin w niezbędne składniki pokarmowe może dać aplikacja nawozu ADOB® Mikro Bobowate. Duża zawartość boru, jednego z najważniejszych składników w rozwoju roślin bobowatych oraz kobaltu, pozwala osiągać wysokie i dobre jakościowo plony. Optymalnie zbilansowana dawka azotu i molibdenu zapewnia właściwe odżywienie istotnych dla roślin bobowatych bakterii brodawkowych, które znacząco wpływają na poziom plonowania. Wysoka zawartość fosforu i cynku jest niezbędna do produkcji białka w nasionach. Bardzo istotny jest również fakt, że ADOB® Mikro Bobowate zwiększa tolerancję roślin na okresowe susze i niedobory wody. Kiedy i w jakich dawkach go stosować? Zalecamy dwukrotnie jego użycie, tj. w fazie wzrostu pędów oraz wzrostu strąków i nasion. W obu terminach po 4 kg/ha. Więcej szczegółów na https://adob.com.pl/product/adob-mikro-bobowate/ .