Aktualności

Brokuły poczuły ciepło. Lubią azot i bor.

Istnieje kilka czynników, które przyczyniają się do jakości produkowanych róż brokułu. W ostatnim tygodniu znacznie wzrosła temperatura powietrza, co przyspieszyło tempo rozwoju roślin na plantacjach. Na wielu polach z tym warzywem aktualnie stosuje się pogłówne nawożenie azotem. Poziom plonowania brokułu jest pod bardzo dużym wpływem nawożenia tym składnikiem. Ale dawka powinna być tu dobrze dookreślona na podstawie analizy gleby. Pierwiastek ten mocno rzutuje na plon, jak wcześniej wspomniano, ale i na jego jakość. Poza jakością samej róży dużą uwagę w handlu na świeżym rynku zwraca się na to co pod róża, czyli na łodygę a dokładniej na to czy jest dobrze wypełniona czy jest pusta w środku. Jeżeli pusta, to jest to wada jakościowa – zaburzenie abiotyczne. Występuje szczególnie wtedy, gdy rośliny szybko rosną, gdy gleba charakteryzuje się wysoką zawartością azotu, gdy jest ciepło, odpowiednia wilgotność i niedobór boru. Niedobór boru niesie z sobą też inne konsekwencje w tej uprawie a mianowicie deformację stożka wzrostu – brak róży oraz brązowienie pędów kwiatowych. Warto o tym pamiętać. Warto na stanowiskach, gdzie może brakować tego składnika dostarczać go roślinom dolistnie np. wykorzystując nawóz ADOB® Bor z naszej oferty.