Aktualności

Chwościk ukradł cukier?

Kampania cukrownicza trwa od połowy września. Po pierwszych dostawach buraków kopanych w pierwszej kolejności widać, że zawartość cukru – delikatnie mówiąc – nie zachwyca. Wręcz jest na dość rzadko spotykanym niskim poziomie, sięgającym nawet 12–13%. Z pewnością częściowo można za to winić późne porażenie plantacji chwościkiem, które obserwowaliśmy praktycznie w całym kraju – chwościk był praktycznie wszechobecny. Pogoda w sierpniu sprzyjała porażeniu i konieczny był zabieg fungicydem. Jednak z uwagi na okres karencji do terminu zbioru, który w zależności od środka wynosi od 21 do 65, nie zawsze był możliwy do wykonania – zwłaszcza jeśli buraki przewidziane były na wcześniejsze odstawy. Plony korzeni trochę nadrabiają te straty, ponieważ z październikowych odstaw średnio (w zależności od regionu kraju) rolnicy uzyskują 60–70 t/ha