Ciepło a zbiór marchwi
Marchew, to warzywo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Jej produkcja w Polsce prowadzona jest na aż ok. 22 tys. hektarów. Największy areał pod uprawę pomarańczowych korzeni przeznacza się w 7 województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, lubelskim, łódzkim, wielkopolskim, świętokrzyskim oraz w Małopolsce. W naszym kraju produkuje się ok. 700 tys. ton korzeni tego gatunku. Bieżący sezon jest dość dobry, jeżeli bierze się pod uwagę wielkość plonu, pomimo że uprawa marchwi nie należy do łatwych. Przed producentami nieustannie stawia się wyzwania, głównie jakościowe. W tym sezonie poza agrotechniką o utrzymaniu odpowiedniej jakości pozbiorczej może znacznie decydować temperatura powietrza – wysoka o tej porze roku. Z jednej strony hamuje ona zbiór, ponieważ jest na tyle ciepło, że korzenie tracą turgor; a z drugiej strony ten czynnik wpływa nie tylko na parametry produktu, który trafia do magazynu, ale ma ogromny wpływ na intensywność chłodzenia i zapotrzebowanie na energię (bardzo kosztowną w tym roku) do agregatów chłodniczych. Natomiast w przechowalniach, gdzie nie ma możliwości technicznych/agregatów trudno jest obniżyć temperaturę korzeni, gdyż noce również są ciepłe i nie ma czym wentylować towaru. Mamy nadzieję, że sytuacja się zmieni na korzystną. Na pewno korzenie, które uzyskano z roślin dobrze odżywionych (https://adob.com.pl/wp-content/uploads/marchew_program_nawo%C5%BCenia_ADOB.pdf ) łagodniej zniosą ten trudny okres.