Grad, nawalny deszcz spustoszyły pola z warzywami
Wśród możliwych przyczyn wystąpienia niedoborów składników pokarmowych u roślin warzywnych wskazać można zarówno warunki glebowe, jak również pogodowe. Niestety w ostatnich dniach w wielu rejonach polski odnotowaliśmy anomalia pogodowe – gwałtowny, nawalny deszcz (opad na poziomie nawet 65 l w ciągu 20 minut – Uniejów w woj. łódzkim), silne grady, co w konsekwencji doprowadziło do uszkodzenia roślin i ich okresowego podtopienia. Taka sytuacja wystąpiła m.in. w rejonie Piotrkowa Trybunalskiego (woj. łódzkie), Kalisza (woj. wielkopolskie) czy Kazimierzy Wielkiej (woj. świętokrzyskie).
Właściwości fizyczne gleby wpływać mogą na możliwość pobierania składników. Wśród nich kluczowe znaczenie ma: struktura gleby – nadmierne zagęszczenie (obserwowane po wystąpieniu nawalnych opadów deszczu) i związana z tym niska porowatość (część porów glebowych zajęta jest przez wodę, a część przez powietrze) oraz zmniejszający się poziom tlenu. Takie warunki mogą dość szybko powodować wystąpienie niedoborów składników pokarmowych u roślin warzywnych. Biorąc pod uwagę widoczne szczególnie w ostatnich latach zmiany klimatyczne podkreślimy, iż np. generalnie w lata mokre zwiększa się prawdopodobieństwo występowania niedoborów – Mn, Zn, Cu a w lata suche – Fe, B, Mo – aktualnie wody brakuje roślinom m.in. w rejonie Małopolski. W naszej ofercie jest szeroka gama nawozów dolistnych, zarówno jedno- jak i wieloskładnikowych, które warto użyć w trudnych warunkach, polecamy m.in. kompleksowe (NPK + mikroskładniki) nawozy z gamy ProFit.