Aktualności

Jakie mrozy zniosą zboża i rzepaki?

W pierwszych dniach grudnia w większości regionów kraju pola zasypała kilkucentymetrowa warstwa śniegu. Według danych IMGW średnie temperatury minimalne powietrza przy powierzchni gruntu (wysokość 5 cm) wniosły od ok. –2°C do nawet –15°C (–17°C). Natomiast temperatura gruntu na głębokości 5 cm oscyluje średnio w kraju między 0°C a –2°C.

Najbardziej wrażliwy ze wszystkich gatunków zbóż ozimych jest oczywiście jęczmień, który bez warstwy śniegu zniesie spadki temperatur do –15°C, a z pokrywą śniegu do ok. –20°C. Najbardziej odporne na niskie temperatury jest żyto, które może wytrzymać spadki temperatury do –30 (–35°C), nawet w wypadku małej pokrywy śniegu. Pszenica ozima przy nieznacznej okrywie śnieżnej może znieść mróz w wysokości –25°C. Dobrze odżywiony i zahartowany rzepak pod śniegiem zniesie mróz nawet –25°C. Teraz jednak wszystko zależy od kondycji roślin, stopnia ich zahartowania, odżywienia w makro-, a przede wszystkim mikroskładniki, które zwiększają odporność roślin na mróz i niekorzystne warunki zimowania (dla zbóż szczególnie ważne są: Mn, Cu, Zn, a dla rzepaku: B, Mn czy Mo), a także mrozoodporności odmiany. Ważna jest także grubość okrywy śnieżnej i długość okresu mrozów.