Aktualności

Kampania brokułowa 2021 zbliża się ku końcowi

Produkcja brokułu na jesienne zbiory cieszy się w Polsce dużą popularnością. Bieżący sezon finalnie w wielu zagłębiach uprawy – np. na Kujawach, na Mazowszu czy we wschodniej części naszego kraju oceniany jest pozytywnie. Rośliny wytworzyły róże wyrównane i dobrej jakości. W okresie wegetacji nie było bardzo dużej presji agrofagów, choć występowały lokalnie problemy np. z tzw. ślepakami – czyli roślinami u których nie było stożka wzrostu, bo zastał uszkodzony przez szkodniki. Ponadto deszcz, niekiedy intensywny, przemył część zastosowanych na początku okresu wegetacji składników, zbił glebę na stanowiskach, gdzie jest ona zlewna, co wymagało od producentów znacznych korekt w żywieniu brokułu i aplikacji mikroskładników dolistnie. Narastającym kłopotem w gospodarstwach wyspecjalizowanych w produkcji tego warzywa staje się kiła kapusty, ale także malejące możliwości zatrudnienia pracowników sezonowych do zbioru czy różyczkowania brokułu. W aspekcie kiły kapusty już teraz warto zwrócić uwagę na pH gleby na stanowiskach, które będą przeznaczone pod uprawę brokułu w kolejnym sezonie. Odpowiedni odczyn gleby, poprawny płodozmian mają pozytywny wpływ w ograniczaniu rozwoju sprawcy kiły kapusty.