Kapuściane żniwa 2023 w pełni
Kapusta to warzywo dominujące w uprawie w naszym kraju. W tym roku powiatami, które przeznaczyły największe areały pod uprawę tego gatunku są z woj. łódzkiego: sieradzki i łęczycki a z woj. małopolskiego: proszowicki, miechowski i krakowski. Tegoroczna aura – zwłaszcza ciepły wrzesień – sprawiła, że główki większości odmian dorosły szybciej niż zazwyczaj. W wielu gospodarstwach trwają intensywne prace ich zbioru. Produkując kapustę z zamiarem jej przechowywania, na ostatniej prostej, czyli podczas zbioru należy zwrócić uwagę, aby nie obijać nadmiernie towaru. Warto wnikliwie sprawdzać czy wykorzystywany sprzęt , np. podajniki nie powodują uszkodzeń, bowiem te będą zwiększały podatność na gnicie, rozwój chorób w obiektach przechowalniczych.
W długotrwałym przechowywaniu kapusty pomocne będzie utrzymanie odpowiednich warunków temperaturowo-wilgotnościowych w przechowalni. W trakcie składowania zaleca się utrzymywanie temperatury na poziomie ok. 0 stopni C i wilgotności względnej powietrza w przedziale 90-95%. Bardzo istotnym czynnikiem w uzyskaniu dobrych efektów składowania kapusty jest ustawienie skrzyniopalet z towarem tak, aby w każdej była zapewniona odpowiednia cyrkulacja powietrza.
Badania, ale i praktyka pokazują, że kapusta która była dobrze dożywiona i ochroniona w okresie wegetacji może być składowana wiele miesięcy. Takich efektów Państwu życzymy. Zachęcamy do przejrzenia naszych zaleceń żywienia dolistnego warzyw.