Kapusty w większości w przechowalniach
W naszym kraju wśród warzyw kapustnych w uprawie dominuje kapusta głowiasta biała. Na polach znaczną część zajmują co roku odmiany do długiego przechowywania. Ponieważ główki dobrze zachowują trwałość przez długi okres czasu możemy cieszyć się tym warzywem w postaci świeżej praktycznie przez cały rok. W tym sezonie rozwój roślin i tworzenie główek było opóźnione w porównaniu z minionymi latami, co przesunęło termin wycinania kapusty. Niektórym producentom listopadowy mróz i śnieg pokrzyżowały plany i towar jeszcze został w polu. Kapusta jest warzywem dość wytrzymałym na przymrozki, ale spadek temperatury poniżej -5 stopni C wpływa na pogorszenie trwałości główek. Korzystniej jest chwilę odczekać po minusowych temperaturach niż zbierać ją w takich warunkach. Obecnie znaczna część producentów przechowuje kapustę w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Ta metoda daje bardzo dobre rezultaty utrzymania jakości towaru. W tym roku jednak producenci „idą” w kierunku oszczędności i można dostrzec trend, że w chłodniach umieszczają najwyższej jakości towar a znaczną cześć próbują „szybko” sprzedać. Są obawy, że koszty energii elektrycznej „ściągną” cały dochód.
Plony kapusty w większości rejonów są na bardzo wysokim poziomie. Bardzo dziękujemy wszystkim Ogrodnikom, którzy do produkcji kapusty w sezonie 2022 wykorzystywali nawozy firmy ADOB ( https://adob.com.pl/do-pobrania/).