Aktualności

Które składniki mogą zostać wymyte?

Deszcz oraz topniejący śnieg w okresie zimowym, sprzyjają zjawisku wymywaniu składników pokarmowych. Mogą być one przemieszczane w głąb profilu glebowego lub w przypadku spadków terenu wraz ze spływem powierzchniowym. Składnikami szczególnie narażonymi na wymywanie są: wapń, magnez, potas, siarka oraz azot głównie w formie azotanowej. Wymywanie najsilniej zachodzi na lekkich przepuszczalnych glebach o niskim poziomie próchnicy i zakwaszonych. W związku z tym, że większość gleb Polski to właśnie takie gleby lekkie, straty w wyniku wymywania mogą być znaczne. Przykładowo szacuje się, że z 1 ha rocznie może ubyć nawet: od 200 do 1500 kg CaO. Między innymi dlatego, sukcesywnie nasze gleby należy wapnować. Wymywanie azotanów, które przedostawać się mogą do wód gruntowych i je zanieczyszczać, to główny powód wprowadzenia przepisów i obostrzeń określonych w tzw. Programie azotanowym. Większość wymienionych wyżej składników zaleca się uzupełnić zanim ruszy wegetacja. Według programu azotanowego, nawozy azotowe mogą zostać wysiane dopiero po 1 marca (póki co nie ma sygnałów by było to w tym roku wcześniej). Natomiast nawozy zawierające siarkę, magnez oraz potas można wysiać w dowolnym terminie – warunek pola nie są zalane wodą, pokryte śniegiem i zmarznięte. Przy czym gleba zmarznięta to taka, która nie rozmarza co najmniej powierzchniowo w ciągu dnia. Ich aplikację w oziminy zaleca się przeprowadzić na przednówku (okres poprzedzający przedwiośnie) na około 2-3 tygodnie przed aplikacją azotem. Dzięki temu składniki te na czas będą mogły wspomóc efektywność nawożenia azotowego.