Minikiwi – co to jest?
Minikiwi to owoce rośliny aktinidia ostrolistna. Roślina ta w warunkach naturalnych występuje w Chinach i Japonii. W Polsce uprawiana jest od kilku lat, zyskując coraz większą popularność. Jest to krzew nie stwarzający trudności w uprawie. Pierwsze owocowanie następuje w 3-4 roku uprawy. Owoce dojrzewają na przełomie września i października, można je przechowywać jeśli zbierzemy gdy są jeszcze twarde. Z jednego krzewu można uzyskać do 15 kg owoców. Kiwi w wersji mini jest słodsze i bardziej aromatyczne od powszechnie znanych owoców aktinidii chińskiej (Kiwi). Minikiwi zaliczane jest do owoców o właściwościach prozdrowotnych i jedno z najbogatszych źródeł witaminy C (do 430 mg/100 g świeżej masy). Dzienne spożycie 100 g owoców minikiwi pokrywa ok. 70 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Owoce dostarczają również znaczne ilości potasu, wapnia i cynku. Warunkiem uzyskania wysokiego plonu aktinidii ostrolistnej jest zastosowanie kontrolowanego żywienia roślin wykonanego w oparciu o analizę gleby oraz wiedzy specjalistów z zakresu nawożenia roślin sadowniczych.