Aktualności

Mroźne uderzenie zimy

W ostatniej dekadzie grudnia 2023 r. panowały temperatury bardziej zbliżone do wiosennych, sięgające 10 st. C. Spełnił się jednak jeden z gorszych scenariuszy, ponieważ zima mocno dała o sobie znać. Na silnie wysycone wodą gleby i przy widocznym zazielenieniu ozimin, zima uderzyła mrozami sięgającymi lokalnie do -18 (20 st. C) na wschodzie kraju. Wszystko teraz zależy od kondycji roślin, stopnia ich zahartowania, odżywienia w makro-, a przede wszystkim mikroskładniki (dla zbóż szczególnie ważne są: Mn, Cu, Zn, a dla rzepaku: B, Mn czy Mo), a także mrozoodporności odmiany.

Dobrze zaopatrzone w składniki pokarmowe zboża ozime, spośród których najbardziej odporne na niskie temperatury jest żyto, które może wytrzymać spadki temperatury do –30 (–35°C), nawet w wypadku małej pokrywy śniegu. Najbardziej wrażliwy ze wszystkich gatunków zbóż ozimych jest jęczmień, który bez warstwy śniegu zniesie spadki temperatur do –15°C, a z pokrywą śniegu do ok. –20°C. Pszenica ozima przy nieznacznej okrywie śnieżnej może znieść mróz w wysokości –25°C. Z kolei dobrze odżywiony i zahartowany rzepak pod śniegiem zniesie mróz nawet –25°C. Problem w tym sezonie polega jednak na tym, że pogoda uniemożliwiła w większości kraju dobra zahartowanie ozimin. Rozstrzygające będzie teraz, jak długo potrwają mrozy i jak dalej potoczą się warunki pogodowe.