Aktualności

Kategoria: ADOB ogólne Rolnicze

Mszyce i skrzypionki na zbożach

Ciepła pogoda sprzyja aktywności szkodników, w efekcie bardzo szybko zwiększa się liczba ich generacji. W tym roku na wiosnę widać szczególnie dużą aktywność i presję mszyc w różnych uprawach. Obecnie szkodniki te pojawiły się licznie na zbożach ozimych – widać żerujące osobniki na kłosach (pomiędzy tworzącymi się ziarniakami można dostrzec liczne kolonie mszyc, szczególnie mszycy zbożowej), a towarzyszą im żarłoczne larwy skrzypionki żerujące na liściach. Szkodliwość mszyc, posiadających kłująco-ssący aparat gębowy, bezpośrednio polega na wysysaniu soków, a masowo żerując, obniżają masę tysiąca ziaren, a także wpływają na jakość ziarna przez obniżenie zawartości aminokwasów, co wpływa na wartość wypiekową mąki. Próg szkodliwości wynosi średnio 5 mszyc na 1 źdźbło na 100 losowo wybranych źdźbłach.

Po jego przekroczeniu konieczny będzie zabieg insektycydem, który można połączyć z zabiegiem na kłos, jeśli go jeszcze nie wykonano. Wprawdzie chwilowo temperatury spadły poniżej 20 st. C, ale należy pamiętać, że przy wyższych temperaturach nie wszystkie insektycydy wykazują optymalną skuteczność działania. Drugim aspektem jest okres karencji w zależności od substancji czynnej insektycydu – nie jest on wymagany w przypadku acetamiprydu, a dla innych substancji czynnych wynosi lub wynosi od 14 do 35 dni.