Aktualności

Mszyce w warzywach

Słoneczna pogoda z temperaturą powietrza ok. 20 stopni Celsjusza, jaką mieliśmy w ostatnich dniach w większości rejonów naszego kraju bardzo mocno uaktywniła szkodniki warzyw. Szczególnie często doradcy firmy ADOB® lustrując plantacje widzą problem presji mszyc. Warto pamiętać, że są one szkodnikami wielożernymi, często w literaturze fachowej określanej jako polifag. Mszyce osłabiają rośliny po przez wysysanie soków ze wszystkich organów nadziemnych. Można je spotkać na liściach, kwiatach i owocach. Preferują jednak wierzchołki roślin i młode liście, zwłaszcza po ich spodniej stronie. Efektem żerowania mszyc jest zrzucanie kwiatów i zawiązków oraz stopniowe zamieranie całych roślin począwszy od chlorozy liści.

Dodatkowym problemem jest osadzanie się na liściach spadzi wydzielanej przez te szkodniki. Mogą na niej rozwijać się grzyby sadzakowe, które z kolei obniżają wartość handlową plonów w wyniku wzmożonej presji innych patogenów. Szkodliwość mszyc jest duża, dlatego też po stwierdzeniu przekroczenia progu zagrożenia należy zwalczać szkodniki zgodnie z zaleceniami aktualnego programu ochrony. Na pewno dobrym rozwiązaniem będzie wsparcie roślin w składniki pokarmowe w takim zabiegu. Jeżeli rośliny są na etapie rozbudowywania części nadziemnej polecamy nawóz wieloskładnikowy ADOB ProFit 18-18-18 + mikro Owoce i Warzywa.
Zaopatruje on rośliny w niezbędne składniki pokarmowe, co umożliwia ich prawidłowy wzrost i rozwój.