Nowalijki już trafiają do tuneli
W kalendarzu zima a za oknem w większości rejonów naszego kraju wiosna. Temperatura powietrza powyżej 0 stopni Celsjusza uaktywniła niektórych producentów warzyw. Mamy pierwsze sygnały o nasadzeniach w tunelach foliowych kapusty głowiastej, sałaty czy zasiewach rzodkiewki. Osobom, które planują w najbliższym czasie rozpoczęcie produkcji pod osłonami przypomnimy, że potrzeby nawożenia azotem, ale nie tylko, najkorzystniej ustalić na podstawie wyników analizy prób glebowych pobranych na krótko przed rozpoczęciem uprawy. Dlaczego takie zalecenie? Albowiem w przypadku warzyw o krótkim okresie wegetacji ustaloną ilość nawozu stosuje się najczęściej w całości przedwegetacyjnie. Jeżeli dodatkowo w glebie jest wysoki poziom danego składnika to możemy m.in. pogorszyć właściwości chemiczne gleby; doprowadzić do jej nadmiernego zasolenia. W ogrodnictwie właśnie w uprawach pod osłonami zjawisko to często występuje i jest wywołane stosowaniem nadmiernych dawek nawozów, ale także niewłaściwej wody – zawierającej dużo składników pokarmowych i balastowych. Dlatego warto analizować glebę oraz wodę. Dodamy, że warzywa kapustne są mało wrażliwe na zasolenie, ale już sałata jest średnio wrażliwa. Natomiast rzodkiewka należy do grupy warzyw bardzo wrażliwych na zasolenie. W przypadku wystąpienia zaburzeń we wzrośnie spowodowanych pobieraniem składników z gleby czy podłoża można reagować podając je dolistnie. W ofercie ADOB jest szeroka oferta nawozów https://adob.com.pl/nawozy/ do tego celu, zarówno wielo- jak i jednoskładnikowych.