Aktualności

Ogórki czekają na lepszą pogodę

Produkcja warzyw polowych w bieżącym sezonie pomimo, że dopiero startuje już mocno podcięła skrzydła producentom. Widać to także w uprawach pod osłonami. Wszystko za sprawą pogody – mamy piątą kartę w kalendarzu a prace polowe nadal idą w ślimaczym tempie. Początek maja, to zielone światło dla rozpoczęcia uprawy ogórka. W minionym sezonie o tej porze większość plantacji była już założona a w tym mamy dopiero pierwsze sygnały o przymiarkach do siewu. W mnożarkach wiele jest rozsady tego warzywa, która powinna trafić na pole, ale warunki pogodowe na to nie pozwalają. Przypomnimy, że ogórek jest rośliną bardzo wrażliwą na zbyt duże różnice temperatury, zwłaszcza między dniem i nocą. Wahania nie powinny przekraczać 6-8 °C. Za termiczne minimum rozwojowe dla ogórka przyjmuje się 12°C. Jak widać parametry te są dalekie od tych jakie dotychczas panowały. Co robić zatem z przetrzymywaną rozsadą? Jeżeli rośliny produkowane są w doniczkach o małej objętości podłoża należy je dokarmiać. Warto sprawdzić jaki mają system korzeniowy; jeżeli nie jest on jeszcze dostatecznie rozbudowany można zasilić ogórka fosforem (z naszej oferty  rekomendujemy ADOB® ProFit 10-40-8 + mikro Owoce i Warzywa). Z kolei jeżeli bryła korzeniowa jest silna można dożywić rośliny nawozem o zrównoważonym składzie NPK (ADOB® ProFit 18-18-18 + mikro Owoce i Warzywa) i wyczekiwać odpowiedniej pogody, której Wam  życzymy.