Ogórki, dynia w fazie tworzenia plonu
Bieżący tydzień upływa pod znakiem mniejszych lub większych opadów deszczu w wielu rejonach Polski. Wreszcie deszcz dotarł np. na Kujawy, Mazowsze, Wielkopolskę czy Ziemię łódzką. Z ulgą odetchnęło wielu producentów warzyw, zwłaszcza te osoby, które nie dysponują możliwością nawadniania roślin. Często produkcja warzyw dyniowatych, tj. ogórków czy dyni jest prowadzona bez nawadniania. Ostatni tydzień pokazał znaczny spadek podaży ogórka gruntowego i wzrost ceny. Na niektórych polach z dynią można już zbierać pierwszy towar, jednak ogólnie produkcja tego gatunku w tym roku też ma „pod górkę” – na starcie było zimno, następnie sucho a teraz… No właśnie co teraz? Na pewno warunki pogodowe sprzyjają presji chorób. Szczególną uwagę aktualnie należy zwrócić na zapobieganie mączniakowi rzekomemu dyniowatych. Sprawca tej choroby, grzyb Pseudoperonospora cubensis może występować epidemicznie. Jego rozwojowi sprzyjają chłodne i wilgotne noce oraz słoneczne dni z temperatura 20-25 stopni C. Niestety takie warunkami mamy teraz w wielu miejscach w Polsce. Ponadto warto zwrócić uwagę na żywienie roślin. Podanie dolistnie nawozów zawierających potas oraz kompleksu niezbędnych roślinom mikroskładników (np. używając nawozu ADOB® Profit 4-12-38,) pozwoli im łatwiej znieść stres abiotyczny (wywołany przykładowo niską czy wysoką temperaturą) i biotyczny (wywołany przykładowo atakiem patogenu). .