Ostatni moment na cięcie borówki
Regularne, coroczne cięcie krzewów borówki wysokiej to kluczowy zabieg agrotechniczny, który pozwala na uzyskanie wysokiej jakości owoców, utrzymanie roślin w dobrej kondycji i zapewnienie im właściwych warunków do optymalnego rozwoju.
Cięcie borówki zwykle wykonuje się w okresie spoczynku zimowego – od stycznia, do końca marca, choć czasem cięcie krzewów plantatorzy rozpoczynają już jesienią. Techniki cięcia różnią się nieco w zależności od odmiany, jednak ogólna zasada jest zawsze taka sama – poprzez zabieg dążymy do ograniczenia liczby pąków kwiatowych i zbędnych pędów, co w efekcie pozwala na uzyskanie większych, lepiej wybarwionych owoców. Zbiór z dobrze przyciętych krzewów jest też szybszy i wydajniejszy.
Cięcie ma także aspekt ekonomiczny – umożliwia lepszą koncentrację zbiorów, a tym samym obniżenie ich kosztów. Np. właściwie prowadzone krzewy odmiany ‘Bluecrop’ wymagają w sezonie 4-5 przejść przez plantację przy zachowaniu takiej samej wielkości plonów, jak niegdyś przy nawet około 10 przejściach przez plantację i zbiorach trwających nawet 8 tygodni.
Zabieg zwykle rozpoczyna się od usunięcia pędów z wnętrza krzewu, co pozwala doświetlić jego koronę. Usuwa się pędy stare, chore lub krzyżujące się oraz te, które wyrastają w stronę międzyrzędzi i mogą wykładać się pod wpływem ciężaru owoców. Zbiór owoców z nich będzie niewygodny, a dodatkowo utrudnią one przejazd międzyrzędziami. Następnie usuwa się nadmiar pędów jednorocznych, pozostawiając kilka, z których wyprowadzone zostaną nowe pędy owocujące oraz koryguje się liczbę pędów owocujących w górnych partiach krzewu.
Szczegółowe postępowanie w trakcie cięcia zależy od wielu czynników, nie tylko odmiany, ale również np. owocowania w ubiegłym sezonie – jeśli plony były obfite, wówczas pąków kwiatowych w bieżącym roku może być mniej i cięcie należy wykonać rozważniej. Nie należy jednak z niego rezygnować – brak cięcia to szybsze starzenie się krzewów, gorsze owocowanie, niższa skuteczność zabiegów ochrony i odżywiania dolistnego.