Pamiętajcie marchew nie jest wrażliwa na chlorki!
Przymrozki w ostatnich dniach oraz słoneczna pogoda poprawiły sytuację wilgotnościową gleb –uwilgotnienie wierzchniej warstwy znacznie się obniżyło; w wielu rejonach można wykonać uprawki agrotechniczne a nawet siew warzyw. I tak się dzieje. Niektórzy producenci rozpoczynają formowanie zagonów lub redlin pod uprawę marchwi wczesnej. Warto pamiętać, że optymalna dla marchwi zawartość (w mg/dm3) składników mineralnych w glebie powinna wynosić: 100-140 N, 60-80 P, 100-120 K, 60-80 Mg oraz 1500-3000 Ca. Przy czym mniejsze ilości nawozów daje się w uprawi marchwi wczesnej jak późnej, gdyż te wytwarzają mniejszy plon. Ponadto przy nawożeniu marchwi ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji fosforu (P2O5) do potasu (K2O) – ich stosunek powinien wynosić 1 : 1,5. Zatem prosimy dokładnie przeliczyć zawartość tych składników w dawkach nawozów, które będą wysiewane na marchwiowe pola. Dobrą wiadomością jest fakt, że rośliny marchwi nie są wrażliwe na formę nawozu potasowego, dlatego tez można sięgać zarówno po sól potasową, jak i siarczan potasu.
Myśląc o dalszej części sezonu produkcyjnego przypomnimy, że marchew to warzywo, które jest wrażliwe na niedobór miedzi, boru oraz cynku. Na naszej stronie internetowej mamy przedstawiony program dokarmiania dolistnego , w którym proponowane są efektywne nawozy do stosowania dolistnego w poszczególnych fazach rozwoju roślin.
Dobrego sezonu marchwiowego!