Aktualności

Pielęgnacja rozsady warzyw wczesnych

Wielu producentów nowalijek już intensywnie myśli o rozpoczęciu sezonu; o wysiewie nasion kapusty czy kalafiora na najwcześniejsze zbiory. Pamiętajcie, że podczas wschodów, temperatura powinna być utrzymywana na poziomie 20ºC, natomiast w dalszym okresie produkcji w zakresie 18-20ºC dla kapusty pekińskiej oraz 14-16ºC dla pozostałych warzyw kapustnych. Należy pamiętać o utrzymywaniu temperatury w nocy o 2ºC niższej niż w dzień.

Pierwsze podlewanie nie powinno być obfite. Zbyt duża dawka wody mogłaby spowodować wypłukiwanie nasion. Nie można jednak doprowadzić do przeschnięcia podłoża. W czasie od siewu do skiełkowania nasion podłoże powinno być nieustannie wilgotne. W czasie wzrostu roślin, od wschodów do fazy pierwszego liścia, zalecane są umiarkowane dawki wody, a nawet nieznaczne przesuszenie podłoża. Dlaczego tak? Zapobiega to wybieganiu roślin i ma korzystny wpływ na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Następnie wilgotność podłoża należy utrzymywać na poziomie 70-80% ppw.

Produkcja jakościowej rozsady wymaga 4-5-krotnego dokarmiania roślin pożywką wieloskładnikową o EC 1-1,2. Nie powinno się przekarmiać roślin, gdyż skutkuje to zbyt bujnym wzrostem części nadziemnej i słabym rozwojem systemu korzeniowego. Dobrym nawozem do pierwszego zasilania warzyw kapustnych będzie nawóz ADOB® ProFit 10-40-8 + mikro OiW. Będzie on korzystnie oddziaływał na rozwój systemu korzeniowego.

W okresach niedoboru światła, zwłaszcza od stycznia do marca, rozsada warzyw korzystnie reaguje na doświetlanie. Przyspiesza ono wzrost i rozwój roślin, może także pozwolić na znaczne skrócenie okresu produkcji rozsady.