Aktualności

Pierwsze plantacje buraka cukrowego zasiane

W przeciwieństwie do poprzedniego roku, w którym początek wiosny był wyjątkowo suchy, w tym roku wilgoci w glebie jest wystarczająco lub niekiedy wręcz aż zbyt wiele. Uniemożliwia to wjazd w pole i przygotowanie gleby do siewu, a także sam siew. Dodatkowym ograniczeniem było także ochłodzenie w 3. dekadzie marca. Jednak w południowych regionach kraju, a także częściowo w Wielkopolsce, w niektórych regionach rozpoczęły się siewy buraka cukrowego. W wielu przypadkach rolnicy wstrzymują się z siewami także z uwagi na ryzyko przymrozków. Podczas wschodów siewki buraka wytrzymują do –3 st. C. Jeśli mróz uszkodzi siewki to objawy będą widoczne po 3–4 dniach. Liścienie zaczynają wysychać, a siewka po wyrwaniu będzie miała brunatny korzeń. Niestety tak uszkodzona roślina wypadnie.

Burak cukrowy do wytworzenia plonu na poziomie 70 t/ha potrzebuje ok. 130–140 kg/ha P2O5, 520-550 kg/ha K2O, 100-120 kg/ha MgO. W przypadku azotu bezpieczniej jest nie przekraczać dawki 100 kg N/ha, o ile jest to możliwe, aby uniknąć nadmiernego zasolenia gleby podczas kiełkowania. Burak ma także wysokie zapotrzebowanie na mikroelementy – szczególnie ważny jest bor i mangan, ale także sód. Składniki te w łatwo dostępnej i przyswajalnej formie zawiera nawóz ADOB® Mikro Burak Cukrowy. Oprócz azotu, potasu, siarki i magnezu, zawiera także inne mikroelementy, jak: miedź, molibden, żelazo i cynk. Dzięki idealnie skomponowanemu do potrzeb buraka cukrowego składowi, nawóz ADOB® Mikro Burak Cukrowy wspomaga rozwój systemu korzeniowego, znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zgorzeli liścia sercowego, ale także zwiększa tolerancję roślin na okresowe niedobory wody i suszę.