Pierwszy od dłuższego czasu powiew optymizmu w branży warzywnej
W ostatnim czasie na rynku agro, w segmencie warzywnym bardzo dużo się dzieje m.in. za sprawą wzrostu cen środków produkcji. Niepokoją zapowiedzi znacznych podwyżek energii elektrycznej (zwłaszcza producentów przechowujących towar w chłodniach z kontrolowaną atmosferą), brak dostępności pracowników sezonowych a ponadto ciągła niepewność związana z pandemią COVID. Producenci warzyw są mocno „zmęczeni” tą sytuacja, ponieważ ceny ich znacznej części produktów nie pozwalają na rozwój gospodarstw a nawet w wielu przypadkach na generowanie dochodów. Spora grupa ogrodników pesymistycznie myśli o nadchodzącym sezonie patrząc na stagnację cen warzyw. Nakłada się na ten obraz znaczny wzrost cen zbóż w ostatnim czasie i częściowe ich podążanie za cenami środków produkcji. Obawy o niekorzystny wpływ tej sytuacji na strukturę i poziom zasiewów warzyw w 2022 r. mają także firmy obsługujące ten segment agro. Dość często słyszy się głosy, że jeżeli ceny zbóż i kukurydzy będą rosły a warzyw pozostałyby w „tym samym miejscu” mogłoby to ograniczyć produkcję warzyw. Miejmy nadzieję, że tak się nie stanie. W tym tygodniu po długim wyczekiwaniu obserwujemy znaczny wzrost ceny polskiej specjalności, cebuli obieranej „na biało” – z ok. 1 zł/kg do poziomu 1,35-1,50 zł/kg. Oby ten trend objął także inne gatunki produkowanych u nas warzyw. Oby to była pierwsza jaskółka ożywienia cen kapusty, marchwi, ziemniaków itd.