Aktualności

Polska silna areałowo w pietruszce

W całym kraju trwają zbiory pietruszki. W tym roku zajmuje ona ok. 8000 hektarów. Najwięcej białych korzeni jest do zebrania w województwach: świętokrzyskim, kujawsko-pomorskim, małopolskim i wielkopolskim (w tych województwach jest ponad 60% areału uprawy). Prym w uprawie wiodą gminy Wodzisław (473 ha) i Skalbmierz (402 ha). Pietruszka ma długą tradycję stosowania w leczeniu chorób układu moczowego, a współczesne badania in vitro i in vivo ujawniają liczne efekty różnych preparatów z pietruszki, takie jak działanie moczopędne, przeciwkamicze, hipourykemiczne, hipolipidemiczne, hipoglikemiczne, hipotensyjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwpłytkowe. Dzisiaj, oprócz zastosowania medycznego, pietruszka jest jedną z najczęściej stosowanych ziół kulinarnych. Zawiera olejek eteryczny we wszystkich częściach, a głównymi składnikami są związki fenylopropanowe i terpenowe. Jest bogata we flawonoidy i inne związki polifenolowe, zawiera furanokumaryny, karotenoidy, poliacetyleny, a jej liście są bogatym źródłem witamin i minerałów. Skład chemiczny pietruszki zależy od wielu czynników – także od żywienia roślin, dlatego różni się nie tylko w różnych częściach i odmianach, ale również w różnych partiach tych samych części jednej odmiany.