Pomidor gruntowy wyjechał na pola
Od połowy maja czyli po przejściu „Zimnych Ogrodników” producenci podjęli intensywne prace związane z zakładaniem plantacji pomidora gruntowego. Ubiegłoroczny sezon pokazał, że zbyt szybkie wyjście w pole wiąże się z bardzo dużym ryzykiem – w roku 2023 rośliny zmarzły na początku maja, stąd w tym sezonie wiele osób bardziej książkowo podchodzi do terminu wysadzenia rozsady. Pomidor jest rośliną o wysokich wymaganiach cieplnych, wrażliwą na chłody (temperatura w zakresie 0-5 °C) i przymrozki. Przy spadku temperatury poniżej 0 °C rośliny odczuwają ogromny stres a nawet zamierają. Optymalna temperatura wzrostu dla pomidora mieści się w granicach 18- 25 °C w dzień i 16-18 °C w nocy. Dokładna wartość optymalnej temperatury zależy od fazy rozwojowej rośliny i intensywności światła. Temperatura powyżej 30 °C i poniżej 10- 12 °C stanowi tzw. maksimum i minimum rozwojowe. Tegorocznemu zakładaniu plantacji towarzyszą niestety niedobór wody w glebie oraz silne wiatry, co utrudnia roślinom przystosowanie się do nowych warunków siedliskowych a także wymaga sprawnego uruchomienia nawadniania tam, gdzie jest to możliwe. Jeżeli rozsada przyjmie się warto pomidory wesprzeć dolistnie fosforem, który pobudzi system korzeniowy do rozwoju. Dobrym nawozem do tego celu będzie ADOB® ProFit 10-40-8 + mikro Owoce i Warzywa. Ponadto zaleca się dodanie do cieczy roboczej nawozu zawierającego cynk (rekomendujemy ADOB Zn IDHA). Pierwiastek ten, podobnie jak magnez i mangan, aktywuje niektóre enzymy. Brak cynku hamuje syntezę ważnego aminokwasu – tryptofanu, który uważany jest za materiał wyjściowy do syntezy regulatorów wzrostu zwanych auksynami. Program żywienia dolistnego pomidora na cały sezon można przenalizować na naszej stronie internetowej: https://adob.com.pl/wp-content/uploads/2021/07/pomidor_program_nawo%C5%BCenia_dolistnego_ADOB.pdf