Aktualności

Potas, siarka, magnez nie tak restrykcyjnie, jak azot

Wprawdzie przepisy dotyczące stosowania nawozów azotowych, są od zeszłego roku nieco mniej restrykcyjne (po spełnieniu kryterium pogodowego dają możliwość podania azotu po 1. lutym, jeśli oczywiście można wjechać w pole), jednak pamiętajmy, że nie zabraniają zastosowania potasu, np. soli potasowej w rzepaku czy zbożach lub drugiej dawki potasu pod buraki. Warunkiem jest jednak, aby gleba nie była zamarznięta na głębokości poniżej 30 cm, zalana wodą (brak zastoisk wodnych) lub pokryta śniegiem. W wielu miejscach nocne przymrozki umożliwiają wjazd w pole z rozsiewaczem.

Na wiosnę pamiętajmy nie tylko o azocie, ale także o potasie regulującym gospodarkę azotem i gospodarkę wodną, siarce czy magnezie oraz o mikroelementach (B, Mn, Mo, Zn). Rzepak ozimy na wytworzenie 1 t plonu (nasiona + resztki pożniwne) pobiera z gleby około: 46 kg N, 25 kg P2O5, 53 K2O, 8 kg MgO oraz 15 kg SO3. Spośród tych składników rzepak ma bardzo duże wymagania pokarmowe w stosunku do potasu – jego ilość pobierana przez rzepak znacznie przewyższa pobranie azotu. Wczesną wiosną po ruszeniu wegetacji, to właśnie potas jest najintensywniej pobieranym składnikiem.

Trudno powiedzieć, jak dalej potoczy się pogoda, bo zima nie powiedziała ostatniego słowa. W przypadku zbóż ważne jest, aby nie przemarzł węzeł krzewienia, a u rzepaku stożek wzrostu, szyjka korzeniowa i korzeń. Celem powinno być wzmocnienie odporności roślin na niekorzystne warunki pogodowe – także m.in. wzmocnić ich odporność na mróz. Dlatego oprócz makroskładników, nie zapominajmy o mikroskładnikach. Rozwiązaniem są kompleksowe, schelatowane i szybko dostępne dla roślin, skrojone na miarę indywidualnych potrzeb poszczególnych roślin, nawozy dolistne ADOB. W rzepaku polecamy ADOB® Mikro Rzepak, a w zbożach ADOB® Mikro Zboże.