Aktualności

Problem z wapniem w pomidorach

Najczęstszym zaburzeniem fizjologicznym pomidora jest sucha zgnilizna wierzchołków owoców. Występuje prawdopodobnie wszędzie, gdzie się uprawia pomidory, zarówno w uprawach polowych jak i pod osłonami. Objawy występują na wierzchołku owocu, początkowo jako szkliste odbarwione plamy, z czasem czerniejące i lekko wgłębione. W miejscu plam miąższ brunatnieje. Bezpośrednią przyczyną jest niedobór wapnia w wierzchołkowej części zawiązków owoców w okresie ich intensywnego wzrostu. Niedobór wapnia może być wywołany przez wiele czynników. Najczęściej występuje przy zaburzeniach w gospodarce wodnej rośliny oraz utrudnionym pobieraniu i przewodzeniu wapnia. Niestety ten rok pogodowo bardzo nasilił to zjawisko. Wapń jest pobierany przez owoce z prądem transpiracyjnym i dlatego przy dość intensywnej transpiracji zawartość wapnia w owocach wzrasta. Natomiast przy mocno wyhamowanej transpiracji zawartość wapnia w nich spada, a w związku z tym występują masowo objawy suchej zgnilizny.

Zapobieganie suchej zgniliźnie polega na zapewnieniu pomidorom głównie właściwego do fazy rozwojowej nawożenia i zaopatrzenia w wodę, dobrych warunków do rozwoju systemu korzeniowego. Zapobiegawczo można stosować dolistnie, w okresie wiązania owoców, roztwory nawozów o podwyższonej zawartości łatwo przyswajalnego wapnia. Z oferty firmy ADOB polecamy szybko i efektywnie zaopatrujący rośliny w wapń nawóz ADOB® Ca IDHA.